Direktlänk till inlägg 31 juli 2012

Dag 3 – Min hundras

Av Julia - 31 juli 2012 11:59

Wachtelhund                   

    Historik

    Från den jaktliga litteraturen vet man att det sedan århundraden tillbaka har funnits jakthundar som liknar dagens wachtelhund och som använts för att stöta upp vilt. Rasens hemland är Tyskland och har stambokförts sedan förra sekelskiftet. Den har funnits i Sverige sen 1940-talet.

    Användningsområde

    Wachtelhunden är en utpräglad jakthund, främst använd vid skogsjakt som kortdrivare på klövvilt och vildsvin med drevtider på 5–30 min. Den ska ha en stark vilja att finna vilt och driva spårsäkert med drevskall. Den ska vara apporteringsvillig och ha stor vattenpassion. Vid behov ska wachtelhunden uppvisa vilt- och rovdjursskärpa. Den utbildade hunden används också vid eftersök på skadat vilt samt som apportör vid fågeljakt.

    Hälsa

    Hälsoprogram finns för höftleder (HD), armbågsleder (ED) och ögon. Rasen har i dag inga större problem avseende detta. Problem finns i rasen med en ökande grad av öroninflammationer och allergier. Här arbetar rasklubben intensivt med att vända trenden.

    Egenskaper / Mentalitet

    Wachtelhunden är en utpräglad jakthund med ett stabilt psyke, den ska vara frimodig och utan aggressivitet. I hemmet ska den vara lugn och trygg, öppen och vänlig mot människor. I skogen ska den arbeta energiskt och uthålligt med stor jaktlust, samt visa skärpa mot rovvilt och skadat vilt. Rasen är lättlärd och samarbetsvillig men har mycket egen vilja. Hunden kräver en fast hand och en hundvan ägare för att komma bäst till sin rätt.

    Storlek och utseende

    Rasen är en medelstor, rektangulär hund med kraftig benstomme och ädelt huvud. Mankhöjd för hanar är 48–54 cm och tikar 45–52 cm. Vikt är 18–25 kg. Pälsen ska ha kraftigt, tätt åtliggande täckhår och tät underull. Täckhåret är vanligen vågigt, men kan också vara lockigt eller slätt. Pälsen ska inte vara alltför lång, inte heller tunn eller silkesaktig. De vanligaste färgvarianterna är enfärgat brun och brunskimmel, men även brunskäck, enfärgat röd, rödskimmel och rödskäck förekommer. De bruna varianterna kan ha röda tantecken.

    Pälsvård

    Den kräver endast normal pälsvård. Ingen trimning men pälsen mellan tårna behöver ibland klippas.

    Övrigt

    Jaktprovsverksamheten är viktig för avelsarbetet. I unghundsklass bedöms bland annat drevskall, spårvilja, skogssök och skottreaktion. På öppenklass jaktprov provas huvudsakligen sök- och drevförmåga i skog, samt apportering på land och i vatten. Rasklubben har också ett speciellt skogsjaktprov och ett vildsvinsprov på frilevande vildsvin.


 


Norsk älghund, grå (gråhund)                   

    Historik

    Norsk älghund grå, eller gråhund som den kallas i Sverige, är en mycket gammal spetshundsras med utpräglat jaktintresse. Rasen har sitt ursprung på den skandinaviska halvön.

    Användningsområde

    Norsk älghund grå är en jakthund, specialiserad på älg, för i första hand löshundsjakt. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

    Hälsa

    Rasen anses frisk överlag men glaukom (ögonsjukdom) och höftledsdysplasi (HD) förekommer.

    Egenskaper / Mentalitet

    Rasen är modig, djärv och energisk.

    Storlek och utseende

    Gråhund är en typisk spetshund, kvadratiskt byggd med kort kompakt kropp. Mankhöjd för hanar är ca 52 cm och tikar ca 49 cm. Den ska vara spänstig och ha god resning. Öronen ska vara upprättstående. Pälsen ska vara tät och riklig, inte spretig eller lång. Svansen ska bäras väl rullad över ryggens mittlinje. Färgen är grå.

    Pälsvård

    Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fäller sin päls regelbundet.

    Övrigt

    Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.


 


Jämthund                   

    Historik

    Jämthunden godkändes som officiell ras 1946. Trots att erkännandet är av så färskt datum är jämthundsrasen lika gammal som jägarfolkens kolonisation av Norrland. Rasen tillhör det nordliga barrskogsbältets storvuxna jaktspetsar. Att det dröjde så länge innan jämthunden fick en egen standard berodde på att gråhund och jämthund länge dömdes som samma ras. Jämthundens helt dominerande användningsområde är älgjakt, även om den – särskilt förr – också användes vid jakt på björn och lo, liksom skogsfågel. Detta ställer stora krav på styrka och uthållighet.

    Användningsområde

    Jämthund är en jakthund för i första hand älgjägare och lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

    Hälsa

    Rasen anses frisk överlag men epilepsi och höftledsdysplasi (HD) förekommer.

    Egenskaper / Mentalitet

    Rasen är stabil, har stor jaktlust och stort mod.

    Storlek och utseende

    Jämthunden är en stor rektangulär spetshund. Mankhöjden för hanar är 57–65 cm och tikar 52–60 cm. Färgen är mörkare eller ljusare grå.

    Pälsvård

    Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fäller.

    Övrigt

    Jämthund är en av Sveriges nationalraser. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.


 

 

Hamiltonstövare      

(Tror det är Hammilton i henne)              

    Historik

    Hundar av stövartyp har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I hamiltonstövarens bakgrund ingår bland annat stövare från Sydtyskland och Schweiz. Vid utställningen i Stockholm år l886 visades l89 hundar av stövarras, bland annat Pang och Stella, som ägdes av greve A. P. Hamilton. Dessa hundar anses vara ursprunget till dagens hamiltonstövare eller, som den först kallades, svensk stövare. 1921 fick den namnet hamiltonstövare, efter Svenska Kennelklubbens förste ordförande A.P Hamilton.

    Användningsområde

    Hamiltonstövare används till jakt på hare och räv.

    Hälsa

    Det är en mycket frisk ras med bra mentalitet. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

    Egenskaper / Mentalitet

    Hamiltonstövaren är en vänlig hund med ett lugnt temperament. Den är följsam, lättdresserad och har stark jaktlust och är därför inte lämpad som enbart sällskapshund.

    Storlek och utseende

    Det är en trefärgad hund med vackra klara färger och den är kvadratiskt byggd, utan att vara tung. Ögonen ska ge ett mörkt och lugnt uttryck. Den ska även ge ett intryck av utpräglad kraft och uthållighet och ha en tydlig könsprägel. Mankhöjd för hanar är 53–61 cm och tikar 49–57 cm.

    Pälsvård

    Pälsen ska vara grov och tätt åtliggande. På huvudet och öronen samt benens framsidor ska pälsen vara kort, på lårets baksidor och under svansen får den vara lite längre. Pälsen kräver normal skötsel och badas vid behov.

    Övrigt

    Hamiltonstövare betraktas som en svensk nationalras och är till antalet den största svenska stövarrasen. Den är en frisk och stark ras, både fysiskt och mentalt. Genom rasklubben kan du få mer information, besök gärna deras webbplats.


 

  


Bilder och texter från http://www.skk.se/hundraser/

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Julia - 13 oktober 2013 22:15

Vi har flyttat till http://animallife.se/

Av Julia - 30 september 2013 21:24

I torsdags var vi och tränade, det va jag och en annan där och det man inte vill hända sin hund hände. Den andra tjejen har en schäfertik, som jag träffat flera gånger en väldigt trevlig hund, men massor av energi. Vi går in på planen medans de...

Av Julia - 30 september 2013 21:12

Idag hämtade jag ut det efterlängtade paketet från Animail. det innehöll     10 pack grisöron Mums tycker Bianca     10 pack med Gristrynen, tror Bianca kommer gilla dem     2 påsar från hundens dag       Närbild på inneh...

Av Julia - 28 september 2013 21:15


   En nykorad Klubbmästare ser ni på bilden, eller ja han har varit det i två agar när bilen är tagen. Inte så svårt för oss att vinna när vi är ända hunden i Meium klassen. Men han presterade bra trots lite omstänigheter som kommer en förklarin...

Av Julia - 23 september 2013 15:24

Livet är jobbigt när man är arbetslös eller? I helgen bosatte jag mig hos min kompis i alla fall, efter att ha varit på Islandshestkonsult och kollat på lite av Gladurs KM. Hälsade på hennes hästar, ja ni läste rätt, det är samma kompis som för et...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Omröstning

Tror ni på spöken eller Andar?
 Ja helt klart
 Nej!
 Nja vet inte
 Aldrig i livet

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards