Senaste inläggen

Av Julia - 3 augusti 2012 21:18

Ja eftersom jag har en renrasig och en blandras tror jag lite att jag har svarat på frågan, att mig spelar det inte å stor roll, det finns för och nackdelar med båda. Men jag tycker verkligen man ska tänka efter hur man blandar raser,  även i blandrasavel tycke rjag att man ska tänka på sjukdommar och annat så att man inte avlar fram sjuka djur. Jag tycker även i blandrasavel och renrasavel att man ska tänka på utseende, och kanske ha en funktion för aveln, jag tycker nämligen att det finns så mycke hundar som skulle behöva hem innan man skaffar en massa valpar.

Av Julia - 2 augusti 2012 15:51

Andra husdjur i mitt liv bli lilla Felix


Felix
20100604
Syrisk Guldhamster
Egenuppfödd
 
Felix är lite av en cool hamster, lugn, lite tråkig men ändå fruktansvärt söt, hn har aldrig varit speciellt aktiv av sig, men när han va liten sprang han konstant i hjulet sen växte han ur det ch när jg sen köpte ett större så sprang han inte i det. Han har alltid varit en att är det stopp när man springer i hamsterbollenstår man där tills man kommer loss, elelr får hjälp. Det har aldrig varit någon fart direkt i honom . Han är inte megasocial men han är ändå social. Han älskar vitkål och gäs, han älskar att gå på upptäcksfärd i sitt sele utomhus. Han är väldigt nyfiken och upptäcker gärna nya platser, han verkar vara väldigt förtjust i Troy med, de an lukta på varandra genom gallret, har satt ner Felix i Troys päls nån gång med och då han harn försökt gå runt och lukta lite. Han har aldrig varit speciellt stor i maten men han äter och det är det vicktiga. Han verkar verkligen förtjust i den lilla gröten jag gör åt honom, eller ja han gillar verkligen att gå i maten.
 
Trotts hans ganska tråkiga personlighet så har han en stor del av mitt hjärta, precis som Steffy för alltid kommer att ha.  
 
 
 
Sen va det lill Steffy men R.I.P vännen
 
Steffy
20100604 - 20120430
Syrisk Guldhamster
Egenuppfödd
 
Steffy va en väldigt livlig och "stressad" hamster, jämt när hon va uppe var det full fart och inget annat dög. Ingenting i gallerväg fick vara ifred, där tuggades det, klättrades och hängdes upp och ner. Hon hamstrade 1,5dl ett tag i kinderna. Älskade vitkål och gräs. När hon sprang i hamsterbollen var det full fart frammåt, hon tog ingen notis om det va ett litet hinder i vägen, antaglingen körde hon rakt in i det och vände sedan, var det en kant så körde hon bara över den. Hon kunde inte ha vattenflaska, fö den tuggade hon bar på så hon fick ha vattenskål.
 
Hon a väldigt lik sin mor i sitt beteende, uppe istortsett jämt när man va i närheten och ville verkligen vara med, hon kunde i princip inte sitta still. Mamma och jag tror det va mycke det som bidrog till hennes påtok för tidiga bortgång.
 
Rent sagt var hon en väldigt aktiv och social hamster, klättrade gärna upp på armen om man stack ner den i buren.
 
 
En av de sista ilderna jag tog på Steffy innan vi åkte till veterinären
Av Julia - 1 augusti 2012 13:01

Min första hund är redan presenterad, så kolla de andra inläggen så jag vet inte riktigt vad jag ska säga


 


Av Julia - 31 juli 2012 11:59

Wachtelhund                   

    Historik

    Från den jaktliga litteraturen vet man att det sedan århundraden tillbaka har funnits jakthundar som liknar dagens wachtelhund och som använts för att stöta upp vilt. Rasens hemland är Tyskland och har stambokförts sedan förra sekelskiftet. Den har funnits i Sverige sen 1940-talet.

    Användningsområde

    Wachtelhunden är en utpräglad jakthund, främst använd vid skogsjakt som kortdrivare på klövvilt och vildsvin med drevtider på 5–30 min. Den ska ha en stark vilja att finna vilt och driva spårsäkert med drevskall. Den ska vara apporteringsvillig och ha stor vattenpassion. Vid behov ska wachtelhunden uppvisa vilt- och rovdjursskärpa. Den utbildade hunden används också vid eftersök på skadat vilt samt som apportör vid fågeljakt.

    Hälsa

    Hälsoprogram finns för höftleder (HD), armbågsleder (ED) och ögon. Rasen har i dag inga större problem avseende detta. Problem finns i rasen med en ökande grad av öroninflammationer och allergier. Här arbetar rasklubben intensivt med att vända trenden.

    Egenskaper / Mentalitet

    Wachtelhunden är en utpräglad jakthund med ett stabilt psyke, den ska vara frimodig och utan aggressivitet. I hemmet ska den vara lugn och trygg, öppen och vänlig mot människor. I skogen ska den arbeta energiskt och uthålligt med stor jaktlust, samt visa skärpa mot rovvilt och skadat vilt. Rasen är lättlärd och samarbetsvillig men har mycket egen vilja. Hunden kräver en fast hand och en hundvan ägare för att komma bäst till sin rätt.

    Storlek och utseende

    Rasen är en medelstor, rektangulär hund med kraftig benstomme och ädelt huvud. Mankhöjd för hanar är 48–54 cm och tikar 45–52 cm. Vikt är 18–25 kg. Pälsen ska ha kraftigt, tätt åtliggande täckhår och tät underull. Täckhåret är vanligen vågigt, men kan också vara lockigt eller slätt. Pälsen ska inte vara alltför lång, inte heller tunn eller silkesaktig. De vanligaste färgvarianterna är enfärgat brun och brunskimmel, men även brunskäck, enfärgat röd, rödskimmel och rödskäck förekommer. De bruna varianterna kan ha röda tantecken.

    Pälsvård

    Den kräver endast normal pälsvård. Ingen trimning men pälsen mellan tårna behöver ibland klippas.

    Övrigt

    Jaktprovsverksamheten är viktig för avelsarbetet. I unghundsklass bedöms bland annat drevskall, spårvilja, skogssök och skottreaktion. På öppenklass jaktprov provas huvudsakligen sök- och drevförmåga i skog, samt apportering på land och i vatten. Rasklubben har också ett speciellt skogsjaktprov och ett vildsvinsprov på frilevande vildsvin.


 


Norsk älghund, grå (gråhund)                   

    Historik

    Norsk älghund grå, eller gråhund som den kallas i Sverige, är en mycket gammal spetshundsras med utpräglat jaktintresse. Rasen har sitt ursprung på den skandinaviska halvön.

    Användningsområde

    Norsk älghund grå är en jakthund, specialiserad på älg, för i första hand löshundsjakt. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

    Hälsa

    Rasen anses frisk överlag men glaukom (ögonsjukdom) och höftledsdysplasi (HD) förekommer.

    Egenskaper / Mentalitet

    Rasen är modig, djärv och energisk.

    Storlek och utseende

    Gråhund är en typisk spetshund, kvadratiskt byggd med kort kompakt kropp. Mankhöjd för hanar är ca 52 cm och tikar ca 49 cm. Den ska vara spänstig och ha god resning. Öronen ska vara upprättstående. Pälsen ska vara tät och riklig, inte spretig eller lång. Svansen ska bäras väl rullad över ryggens mittlinje. Färgen är grå.

    Pälsvård

    Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fäller sin päls regelbundet.

    Övrigt

    Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.


 


Jämthund                   

    Historik

    Jämthunden godkändes som officiell ras 1946. Trots att erkännandet är av så färskt datum är jämthundsrasen lika gammal som jägarfolkens kolonisation av Norrland. Rasen tillhör det nordliga barrskogsbältets storvuxna jaktspetsar. Att det dröjde så länge innan jämthunden fick en egen standard berodde på att gråhund och jämthund länge dömdes som samma ras. Jämthundens helt dominerande användningsområde är älgjakt, även om den – särskilt förr – också användes vid jakt på björn och lo, liksom skogsfågel. Detta ställer stora krav på styrka och uthållighet.

    Användningsområde

    Jämthund är en jakthund för i första hand älgjägare och lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

    Hälsa

    Rasen anses frisk överlag men epilepsi och höftledsdysplasi (HD) förekommer.

    Egenskaper / Mentalitet

    Rasen är stabil, har stor jaktlust och stort mod.

    Storlek och utseende

    Jämthunden är en stor rektangulär spetshund. Mankhöjden för hanar är 57–65 cm och tikar 52–60 cm. Färgen är mörkare eller ljusare grå.

    Pälsvård

    Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fäller.

    Övrigt

    Jämthund är en av Sveriges nationalraser. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.


 

 

Hamiltonstövare      

(Tror det är Hammilton i henne)              

    Historik

    Hundar av stövartyp har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I hamiltonstövarens bakgrund ingår bland annat stövare från Sydtyskland och Schweiz. Vid utställningen i Stockholm år l886 visades l89 hundar av stövarras, bland annat Pang och Stella, som ägdes av greve A. P. Hamilton. Dessa hundar anses vara ursprunget till dagens hamiltonstövare eller, som den först kallades, svensk stövare. 1921 fick den namnet hamiltonstövare, efter Svenska Kennelklubbens förste ordförande A.P Hamilton.

    Användningsområde

    Hamiltonstövare används till jakt på hare och räv.

    Hälsa

    Det är en mycket frisk ras med bra mentalitet. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

    Egenskaper / Mentalitet

    Hamiltonstövaren är en vänlig hund med ett lugnt temperament. Den är följsam, lättdresserad och har stark jaktlust och är därför inte lämpad som enbart sällskapshund.

    Storlek och utseende

    Det är en trefärgad hund med vackra klara färger och den är kvadratiskt byggd, utan att vara tung. Ögonen ska ge ett mörkt och lugnt uttryck. Den ska även ge ett intryck av utpräglad kraft och uthållighet och ha en tydlig könsprägel. Mankhöjd för hanar är 53–61 cm och tikar 49–57 cm.

    Pälsvård

    Pälsen ska vara grov och tätt åtliggande. På huvudet och öronen samt benens framsidor ska pälsen vara kort, på lårets baksidor och under svansen får den vara lite längre. Pälsen kräver normal skötsel och badas vid behov.

    Övrigt

    Hamiltonstövare betraktas som en svensk nationalras och är till antalet den största svenska stövarrasen. Den är en frisk och stark ras, både fysiskt och mentalt. Genom rasklubben kan du få mer information, besök gärna deras webbplats.


 

  


Bilder och texter från http://www.skk.se/hundraser/

Av Julia - 31 juli 2012 11:49

Shetland sheepdog                  


 Historik

    Shetland sheepdog härstammar från Shetlandsöarna. Torparna livnärde sig på fiske och fårskötsel och behövde en liten gårdshund som också kunde skydda grönsakslandet. Foton och teckningar visar en liten lågställd robust hund med kortare och bredare huvud än vi ser idag, och med mindre päls. Den första rasklubben bildades 1906 på Shetland och 1914 erkändes rasen av The Kennel Club. Många inkorsningar av collie gjordes för att göra rasen till ”en utställningscollie i miniatyr”. 1930 kom den första individen till Sverige.


    Användningsområde

    Shetland sheepdog, oftast kallad sheltie, är omåttligt omtyckt tack vare sin speciella karaktär, som funnits med från begynnelsen. Livlig, kvicktänkt, arbetsvillig, följsam och hängiven. Denna mångsidiga ras passar såväl barnfamiljen som den äldre personen samt utställaren eller den tävlingssugna ungdomen. I hundsporter som utställning, lydnad, freestyle och rallylydnad håller sig den sig väl framme. Men det är framför allt som agilityhund som rasen ligger i topp internationellt. Det finns också ett antal duktiga individer som utbildats till servicehundar.


    Hälsa

    Sheltie har få rasbundna sjukdomar. Tillfälliga magåkommor och felväxande ögonhår förekommer. Även CEA och PRA (ögonsjukdomar) drabbas rasen av. Rasen är matglad och får inte bli fet, då det kan medföra hälta och ledproblem.


    Egenskaper / Mentalitet

    Vighet och snabbhet med en stor hoppförmåga är typiska kännetecken för rasen. Sheltie älskar att vara till lags och är otroligt lättlärd. Den är tillgiven, alert och nyfiken. En viss reservation mot främlingar kan accepteras, men den får aldrig vara rädd eller nervös. Egenskaperna är drag som finns kvar sedan tiden som gårdshund. Genom rasens framgångar på utställningar och i alla fartfyllda sporter upplevs den i dag oftast som glad och frimodig.


    Storlek och utseende

    Mankhöjd för hanar är ca 37 cm och tikar ca 35,5 cm men stora variationer förekommer. Den ljuva, smältande blicken med små vaksamma tippande öron, det eleganta formatet, de lätta rörelserna och den vackra pälsen gör rasen iögonfallande. Flera färgvarianter finns. Vanligast är sobel och vit i olika nyanser och skuggningar. Vita tecken kan förekomma på ben, bröst, nacke, svanstipp och bläs. Trefärgad innebär svart med rödbruna och vita tecken. I blue merle önskas silverblå med stänk och fläckar av svart. Även svart-vita och svart med tan-tecken förekommer.


    Pälsvård

    Den täta mjuka underullen och de hårda långa täckhåren skyddar mot smuts och väta. Pälsen är mer lättskött än man tror, men ska borstas igenom noga, ända in till huden, någon gång i veckan. Fukta gärna pälsen med lite vatten, det underlättar borstningen. Den silkiga pälsen bakom öronen behöver kammas ofta för att hindra tovbildning. Pälsen på hasorna samt runt och under tassarna behöver ansas då och då med en sax. När hunden fäller krävs intensivare borstning. När hunden badas är det viktigt att torka hunden noga, ända in till huden, enklast med hjälp av en fön.


Övrigt

Typiskt för rasen är att den umgås konfliktfritt med andra hundar, vare sig det är hanar eller tikar. Sheltien älskar motion, men anpassar sig gärna till ägarens aktivitetsnivå. Rasen är erkänt anpassningsbar även i olika klimat och miljöer. I många länder återfinns den på topplistorna över de mest populära hundraserna. Med sitt vackra yttre, vänliga temperament och behändiga storlek vinner den ständigt nya anhängare. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.


 


Text och bild från: http://www.skk.se/hundraser/

Av Julia - 30 juli 2012 20:12

Vi börjar med:


Linlands Troyboy

Shetland Sheepdog

Trefärgad

2007-02-23

 

Troy är väldigt tuff men ändå otroligt feg, han är rädd för de flesta ljud känns det som, han är fruktansvärt matglad och piper som en tok, vaktar den tills man ställer ner den. Han är sammtidigt väldigt tuff, han lunkar mer än gärna iväg på sina egna små äventyr, och lyssnar bara ibland, han HATAR katte och är inte så förtjust i andra hundar, han har en liten sak för Felix tror jag minssan.
 
Troy ÄLSKAR agility men hatar Rallylydnad, han är väldigt, människokär men inte så förtjust i barn. Han vill vara nära men sammtidigt inte då det blir väldigt varmt. Han älskar att åka bil och buss och somnar nästan påengång när man satt sig.
 
Han är väldigt lugn och lätt att ha att göra med, det har hänt flera gånger att vi fått beröm för hur lugn han är. Han är väldigt lättlärd med, en klicker och godis och jag tror man kan lära honom nästan vad som hällst.
 
Han har sin känsliga mage, magkatarr och även testikelcanser i sitt sjukdomsbagage, även felväande ögonfransar och magsjuka, även öroninflamationer så han är van att gå till veterinären och det är inga problem. Man kan nästan göra vad man vill med honom vilket är till stor hjälp många gånger.
 
Han är mitt lilla <3
 
Tränar:
* Agility
* Trix
* Vardagslydnad
 
Bianca
Wachtel, Gråhund, Jämte och Stövare
2012-03-25
Svart, brun och vit
Bianca är en hund med rätt förutstättningar, hon är snabblärd när hon kan konsentrera sig, hon är galen i leksaker och godis. Hon är en riktig terrorist, speciellt på Troy, hon kan inte låta honom vara, mestadels för att hon vill ha igång honom. Hon kan verkligen vara jobbig och det är mer än en gång jag under dessa veckor har funderat på om det verkligen va ett bra val att skaffa denna mix, men så kommer små ljusa stunder då allting funkar klockrent och det gör saken mycke lättare. Det är en hund som är rolig att jobba med och jag ser fram emot Agilityträningen när hon blir äldre. På agilityplanen har hon lite av ett självbelöningsbeteende, har hon klarat ett hinder så tar hon det mer än gärna igen.
 
2 av raserna märks tydligt i henens beteend eoch det är spetsarna, väldigt skällig, och envis som få hennes konsentrationsförmåga är väl inte den längsta heller.
 
Hon är väldigt stutsig av sig med, hoppar gärna på folk, efter saker och så så jag tror det kommer bli en utmärkt agility och freestyle kurs. Hon har redan innan 17 veckor visat utmärkta spåregenskaper, genom att bakspåra sig själv i en väldig fart, någonting jag verkligen ser fram emot att få jobba vidare med.
 
Hon är en intressant hund och det ska bli spännande att se henen utvecklas ^^
 
Användning:
* Jakt
* Agility
* Freestyle
* Trix
 
 
Av Julia - 29 juli 2012 23:39

Jaha ja jag är då en tjej på 19år, jag älskar djur och skulle gärna ha fler än jag har idag, men jag känner att jag inte har råd med fler för tillfället sen får jag inte för mamma heller. Jag har i stortsett hela mitt liv haft hundar runt mig, men våran första hund skaffade vi när jag va 14år. Jag älskar att träna med hundarna, och se individen utveklas. Jag gick Naturbruk med inriktningen Djurvård på gymnasiet, en linje jag trivdes otroligt bra på, och kommer sakna nåt enormt. Jag känner att jag definitivt kommer jobba med djur i frammtiden. Jag har jobbat lite extra påmin gamla skola och sköta deras djurhus och sett båda sidorna av jobbet. Det är otroligt roligt och spännande, men sammtidigt måste man hålla koll på djuren, minsta lilal tecken på sjukdom sk hellst upptäckas, så att djuret slipper lida.  Jag gillar även att fota och sjunga. Sjunga höll jag på med mycke förut då jag va med i en kör men slutade. otograferingen är någonting jag helatiden försöker utveckla, jag tycker det är roligast att fota djur och natur, skulle vilja öva mer på människor.


Förutom djur älskar jag även vampyrer, det är någonting som verkligen tilltalat mig, True Blood, Twilight, Vampire Diaries House of night ja det är några av de serier jag sett eller läst. Jag gillar den mystiska men romantiska världen.


Jag vet inte riktigt vad mer jag ska säga XD

Av Julia - 28 juli 2012 19:57

Dag 1 – Presentation om mig själv
Dag 2 – Presentation om mina hundar
Dag 3 – Min hundras
Dag 4 – Min första hund
Dag 5 – Andra husdjur i mitt liv
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Tävlar jagnågot?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när jag väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med min hund
Dag 11 – Hur valde jag kennel?
Dag 12 – En ras jag skulle vilja ha
Dag 13 – En ras jag inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte mina hundar om
Dag 16 – Rolig bild på min hund
Dag 17 – Mitt favoritminne med mina hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har jag hund?
Dag 20 – Mitt mål för 2012


med start i morron ^^

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Omröstning

Tror ni på spöken eller Andar?
 Ja helt klart
 Nej!
 Nja vet inte
 Aldrig i livet

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards