Kycklingsnurror
Ingredienser
125g Vetemjöl
125g Majsmjöl
1/4 dl Solrosolja
1½dl Varmt vatten
ca 10 skivor rökt kyckling (kan bytas ut mot skinka osv)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader (Gärna varmluft) och klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda vetemjöl och majsmjöl
Tillsätt olja och vatten och blanda allt till en smidig deg.
Kavla ut degen till en rektangel. För att göra det lättare kan man dela degen i två delar.
Lägg ut dina kycklingskivor i en rad på degplattorna och rulla dem sedan till rullar.
Skär ut små kakor, ca 5mm tjocka och lägg dem på plåten.
Grädda dem i ca 20 minuter eller tills de känns spröda och torra.
Glutenfritt: Använd bara Majsmjöl
Ostkex
Ingredienser
60g Melonkärnor
150g Rågmjöl
150g Vetemjöl
100g Riven ost
1/4 dl Solrosolja
ca 1 1/4dl Vatten
1Ägg
Gör såhär
Sätt ugnen på 150 grader (Gärna varmluft) och klä en plåt med bakplåtspapper.
Finhacka eller mixa melonkärnorna till små bitar i en matberedare.
Blanda rågmjöl, vetemjöl och de finhackade melonkänorna.
Fördela den rivna osten i mjölblandningen. Tillsätt olja, vatten och ägg och blanda till en smidig deg.
Kavla ut degen till en ca 5mm tjock platta. Skär ut små rutoe med en piaskärare eller kaksporre och fördela dem på plåten.
Grädda dem i ca 20 minuter tills de har fått en liten gyllenbrun färg och känns torra och krispiga
Färs & Kokosstänger
Ingredienser
150g Nötfärs
ca 1dl Vatten
250g Rågmjöl
50g Kokosflingor
1 Ägg
1/4dl Rapsolja
Gör såhär
Sätt ugnen på 150 grader (Gärna varmluft) och klä en plåt med bakplåtspapper.
Bryn köttfärsen tills all vätska har försvunnit och låt den sedan svalna.
Finfördela köttfärsen med vatten i en matberedare tills du får en ganska slät smet.
Blanda mjölet med kokosflingorna, tillsätt köttfärsmeten, ägget och oljan och arbeta ihop till en deg.
Kavla ut degen till en jämn platta, ca 5mm tjock och skär ut lagom stora stänger med en pizaskärare.
Grädda dem ca 20min tills de känns torra .
Låt dem ev torka lite extra i ugnen på eftervärmen
Köttfärskakor
Ingredienser
150g Nötfärs
200g Majsmjöl
2msk Hackad persilja
1 Ägg
1/4dl Rapsolja
ca 3/4dl Vatten
Gör såhär
Sätt ugnen på 150 grader (Gärna varmluft) och klä en plåt med bakplåtspapper.
Bryn köttfärsen tills all vätska har försvunnit och låt den sedan svalna.
Blanda alla ingredienser till en deg och kavla ut den till en ca 5mm tjock platta. Måtta ut små runda kakor med en form och lägg dem på plåten.
Grädda dem ca 20min tills de känns torra .
Låt dem ev torka lite extra i ugnen på eftervärmen.
För att få degen mindre kornig kan man mixa färsen med vattnet i en hushållsmixer.