Direktlänk till inlägg 24 april 2013
Morotstuggisar
Ingredienser
* 150g Kokta morötter
* 1/4dl Hönsbuljong
* 150g vetemjöl
* 50g Havrekli
* 50g Kruskakli
* 1 Ägg
* 1/4dl Rapsolja
Sätt ugnen på 150grader gärna varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper
Mixa morötterna med buljongen till en slät smet med stavmixer
Blanda de torra ingredienserna
Tillsätt morotssmeten, ägget och oljan och knåda ihop alt till en deg
Kavla ut degen till en ca 5mm tjock platta och skär först ut längder, ca 1½cm breda
Dela längderna i mindre bitar genom att skära små trianglar
Grädda dem i 15-20min tills de känns torra och knapriga
Krutrutor
Ingredienser
* 50g Hasselntter
* 100g Rökt skinka
* 150g Vetemjöl
* 50g Kruskakli
* 1msk hackad persilja
* 1 Ägg
* 1/4dl solrosolja
* ca 3/4dl Vatten
Sätt ugnen på 150grader gärna varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper
Finhacka nötterna i matberedare
Dela skinkan i småbitar lägg i dem och kör sedan några varv tillsammans med nötterna så att de finfrdelas yttligare
Blanda mjöl och kruskakli och tillsät nöt- och skinkblandningen.
Blanda i persiljan, ägget, oljan och vatten och arbeta ihopdet till en deg.
Kavla ut degen på lätt mjölat bord och skär ut pinnar eller små rutor med hälp av en pizzaskärare
Grädda dem i ca 20min tills de känns torra.
Låt dem ev torka lite extra i ugnen på efterväme
Variationer
Istället för skinka
* Kalkon
* Kyckling
Istället för hasselnötter
* Mandel
* Valnötter
* Solrosfrön
Sparriskex
Ingreienser
* 100g Sparris på burk
* 50g Solroskärnor
* 100g Majsmjöl
* 150g Bovete
* 1 Ägg
* 1/4dl Rapsolja
* ca ½dl sparrisspad
Sätt ugnen på 150 grader gärna varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper
Häll av sparrisen men spara ca ½dl spad till degen
Finhacka solroskärnorna i en matberedare och tillsätt sedan sparrisen och fortsätt mixa tills du får en smet.
Häll ned sparrisröran i mjölet.
Knäck ett ägg och tillsätt oljan och sparrisspadet
Knåda allt till en fin deg och kavla sedan ut den till en 5mm tjock platta.
Måtta små runda kex och nagga dem gärna med en gaffel eller kaksporre
Grädda dem i 20min tills de kännstorra
Låt dem ev torka lite extra i ugnen på ftervärmen
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|